Surutka - univerzalni lek!

Stil magazin 30.03.2010 18:55
Surutka - univerzalni lek!


Surutka je prava energetska bomba prepuna vitamina, minerala i proteina, u narodu poznata kao prirodni fenomen koji blagotvorno utiče na organizamSurutka se dobija iz mleka prilikom pravljenja sira. Ova tečnost koja ostaje nakon što se mleko zgruša korisna je za organizam jer sadrži obilje minerala - natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, ali i vitamine, amino-kiseline i belančevine, a pri tom ne sadrži mnogo kalorija. Surutka je u narodu poznata kao univerzalni lek koji organizmu pruža esencijalne amino-kiseline, inače neophodne za dobro zdravlje. Pored toga, proteini iz surutke idealan su izbor i za starije osobe, a posebno za sve ljude sa smanjenim apetitom. Osim što obezbeđuje energiju, surutka ojačava i imunitet. Takođe, proteini iz surutke mogu da spreče osteoporozu - razređenost kostiju koja je karakteristična za ljude u godinama.

Za jačanje imuniteta
Česta upotreba surutke dovodi do brze regeneracije organizma posle bolesti, pospešuje razgradnju masti i jača imunitet. Proteini iz surutke pozitivno deluju kod povišenog holesterola, karijesa i zubnih naslaga, a osim toga, surutka se preporučuje svim sportistima, trudnicama i starim ljudima. U prodaji može da se nađe u raznim oblicima, a kupuje se uglavnom u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Surutka u prahu
Surutka u prahu proizvodi se od posebno odabrane surutke koja je obrađena postupkom pasterizacije, uparavanja, kristalizacije i sušenja. Tako dobijen proizvod je izuzetnog kvaliteta i odlične rastvorljivosti u toploj, ali i hladnoj vodi. Surutka u prahu takođe sadrži proteine, vitamine iz mleka i mineralne materije mleka.

Prirodni fenomen
Surutku zovu i prirodni fenomen, koji se upotrebljava u izradi dečje hrane, u farmaciji, pekarstvu, izradi sira, sladoleda, stočne hrane. Koristi se i za lečenje anemije i regulisanje varenja, a posebno je dobra kod obnavljanja jetre koja je već obolela od hepatitisa i alkohola. Upotrebljava se i u lečenju obolelih od raka dojke i debelog creva. Kod pacijenata koji su podvrgnuti hemoterapiji smanjuje nivo holesterola u krvi i reguliše krvni pritisak.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak