Kako prepoznati osteoporozu?

Aladin 20.10.2008 22:14
Kako prepoznati osteoporozu?


Osteoporoza je progresivna bolest, koja izaziva istanjivanje i krtost kostiju, što ih čini podložnim prelomima.Ona moze rezultirati slomljenim kostima (frakturama) kicme i kukova. Frakture kuka cesto zahtevaju hospitalizaciju, a frakture kostiju kicme mogu prouzrokovati gubitak visine i jak bol u ledjima. Obe vrste fraktura mogu dovesti do trajne onesposobljenosti.

Da li ce se kod Vas razviti osteoporoza, zavisi od debljine Vasih kostiju u ranijem dobu, kao i od zdravlja, dijete, kasnije fizicke aktivnosti u zivotu. 


Sta izaziva osteoporozu?

Tokom detinjstva i tinejdzerskog doba, telo brze dodaje novu kost, nego sto apsorbuje postojecu. Posle tridesete godine, ovaj proces pocinje da se preokrece. Kao prirodan deo starenja, kost se rastvara i apsorbuje brze nego sto se stvara nova kost, i kosti postaju tanje. Vise ste skloni osteoporozi ako niste dostigli Vasu idealnu debljinu kostiju (mineralna gustina kosti) tokom detinjstva i tinejdzerskog doba. Uzimanje nedovoljne kolicine kalcijuma, vitamina D i fosfora moze doprineti istanjivanju kostiju.

Posle pedesete godine, nizi nivo estrogena kod zena i testosterona kod muskaraca moze da ubrza gubitak kostiju.

Ako Vasa majka ili otac, rodjeni brat ili sestra imaju osteoporozu, rizik za bolest moze biti veci.

   

Koji su simptomi osteoporoze?

Osteoporoza je "tiha bolest", zato sto je tipicno da nemate simptome u njenoj ranoj fazi. Kako bolest napreduje, mozete dobiti sledece simptome vezane za slabljenje kostiju:

- Bol u ledjima
- Gubitak tezine i pognut stav
- Iskrivljenu ledjnu kost
- Frakture koje se mogu javiti usled manje povrede, narocito kuka, kicme ili zgloba.

 

Kako se osteoporoza dijagnostikuje?

Dijagnoza osteoporoze bazira se na Vasoj medicinskoj istoriji, fizickim pregledima i testu koji meri debljinu kostiju (test gustine kostiju). Rana dijagnoza osteoporoze vrlo je vazna, da bi se zapocela terapija koja moze spreciti frakture.
Preporucuje se da zene od 65 godina i vise redovno idu na test mineralne gustine kostiju, da bi se videlo da li ima tragova osteoporoze. Ako imate visi rizik od fraktura, rutinsko skeniranje trebalo bi da pocne oko sezdesete godine.

   

Kako se leci osteoporoza?

Proces istanjivanja kostiju je prirodan deo starenja. Ipak, mozete usporiti ili odloziti osteoporozu zdravim zivotnim navikama, kao sto su ostavljanje cigareta, uzimanje dovoljno kalcijuma i vitamina D i redovna rekreacija, koja pomaze da se razvije i ojaca Vase telo.

Terapija za osteoporozu podrazumeva dijetu bogatu kalcijumom i vitaminom D, redovno vezbanje i uzimanje lekova koji smanjuju gubitak kostiju i povecavaju njihovu debljinu. Vazno je uzimati i dopunu za kalcijum i vitamin D, zajedno sa bilo kojim lekom koji pijete za osteoporozu. Cak i male promene u dijeti, vezba i lekovi mogu pomoci u sprecavanju preloma kostiju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak