Obavezne intervencije kod stomatologa do desete godine

Blic 03.11.2011 16:06
Obavezne intervencije kod stomatologa do desete godine


Dečja stomatologija predstavlja izuzetno zahtevnu i izazovnu granu stomatologije, koja je od naročitog značaja kako za dete tako i za samog stručnjaka.Ono što roditelji treba da znaju jeste da prvi mlečni zubi niču već u šestom mesecu života, da bi se oko 30. meseca mlečna denticija kompletirala. U periodu oko šeste godine života niču prvi stalni zubi i tada nastaje takozvana mešovita denticija. Mlečni zubi bi, po pravilu, trebalo da ostanu u ustima do dvanaeste ili trinaeste godine - kaže stomatolog Vesna Simić na čijoj zubarskoj stolici klinci retko plaču.

 

Kada detetu niknu svi stalni zubi, to nije kraj učešća teraputa u oblasti dečje stomatologije. Naprotiv, neke mere treba sprovoditi i do dvadesete godine u cilju održavanja i stvaranja zdravog zubnog niza.
 

Izbor četkice
Kada kupujete četkicu za vaše dete, imajte na umu da su njegove desni osetljive i da upotrebom pogrešne četkice za zube može doći do oštećenja mekog tkiva. Zato je izrazito važno da četkica vašeg deteta ima meke najlonske dlačice. Dok je dete još malo, četkica bi trebalo da je vrlo mala. Kako dete raste, neka veličina glave četkice bude dovoljna da četka jedan do dva zuba u isto vreme. Četkica vašeg deteta trebalo bi da je dovoljno mala da dohvati sve zube u usnoj šupljini, uključujući kutnjake. Četkice kao i kod odraslih menjajte svaka tri-četiri meseca ili ranije ukoliko se istroše. Električne četkice deci mogu biti zabavne za korišćenje.

Roditelji bi iz više razloga trebalo da obrate pažnju i naviknu decu na redovne stomatološke preglede.
 

Prvi i najvažniji preventivni zahvat je obuka roditelja i njihove male dece za pranje zuba. Deci pranje zuba treba predstaviti kao igru, ali i obavezu, pa čak i uvoditi neke preparate za ispiranje usta ili dražeje koje kontrastno pokazuju naslage plaka.
 

- Sve ovo dete priprema na nastavak preventivne terapije u vidu fluorizacije zuba dva puta godišnje ili i u više navrata. To se postiže gelom sa visokom koncentracijom fluora. Ovo doprinosi jačanju zubne gleđi i konstantnom otpuštanju fluora u vidu njene zaštite. Treba obratiti pažnju na zalivanje fisura i karijes predilekcionih mesta radi potpunog stvaranja anti kariogene sredine - kaže doktorka Simić.
 

Interceptivno može da dođe i do potrebe za ortodontskom terapijom, odnosno protezom, mobilnim i fiksim aparatima. Deca bi trebalo što ranije da počnu da posećuju stomatologa, ponekad samo radi razbijanja straha.
 

Cela ova lepeza osnovnih zahvata, sa dodatkom još nekih, može zaista da pomogne detetu, a kasnije mladom čoveku da postigne optimalan kvalitet života - bez bola i straha. U životu je ipak najvažnije zdravlje, a to zdravlje ulazi na usta.

 

Umereno sa slatkišima
To što deca jedu slatkiše nije loše samo po sebi. Važno je da konzumacija bude umerena i da se održava dobra dentalna higijena.

Ne držite im slatkiše nadohvat ruke. Najbolje je da jedu slatko odmah posle obroka jer se tada luči više pljuvačke koja pomaže da se hrana ispere iz usta. Šećer koji dugo ostane u ustima je prvi uzročnik karijesa. Posle jela neka peru zube, a ako je to nemoguće posle svakog obroka (dok su u školi), dajte im žvakaće gume bez šećera koje podstiču lučenje pljuvačke. Osim toga, za njihovo zdravlje je bolje da jedu više voća, pa možete da im napravite i voćne salate.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak