Fluora ni previše ni premalo

RTS 21.02.2012 15:20
Fluora ni previše ni premalo


Uprkos brojnim potvrdama korisnog dejstva na zdravlje zuba, francuski stručnjaci upozoravaju da bi deci fluora trebalo davati obazrivo. Dečje paste za zube ne smeju imati više od propisane količine fluora, a tablete sa tim elementom zdravstveni savet Francuske smatra nekorisnim.
Fluor je koristan za pravilan rast zuba kod dece, ali samo u ograničenim količinima, upozorili su francuski zubari, pedijatri i toksikolzi.

Fluor u pastama za zube

Istraživanja su pokazala da unosom male količine fluora zube činimo dva puta otpornijim na karijes. Ipak, velike količine mogu da izazovu poremećaj koji se naziva fluoroza - trajne mrlje na zubima.

Oko 90 odsto pasti koje se mogu naći na tržištu sadrže fluor u koncentraciji od 1.000 do 1.500 mg F/kg (ppm).

Paste koje sadrže manje od 1.000 ppm fluora proizvođači su namenili deci predškolskog uzrasta.

Vrhovni savet zdravlja Francuske zatražio je od grupe eksperata koji se bave zdravstvenom zaštitom dece, od zubara do pedijatara, da se ozbiljno pozabave dečjim zubnim pastama koje se tenutno prodaju na teritoriji te države.

Samo ograničena količine koncentracije fluora u dečjim pastama za zube su korisne i zato se ona mora ograničiti na 1.450 ppm, saopštio je zdravstveni savet Francuske.

Dečje paste koje sadrže veću količinu fluora od propisane moraju biti povučene iz redovne prodaje i omogućiti njihovu prodaju samo u apotekama i to samo na recept.

Ovaj savet je zatražio da na svim dečjim pastama ubuće bude jasno odštampan natpis o količini fluora.

Francuski stručnjaci naglašavaju da su tablete fluora nekorisne za zdravu decu i da tečnosti za ispiranja usta, gelovi i sredstva za izbeljivanje mogu da se primenjuju tek nakon što porastu svi trajni zubi i u slučajevima zubne patologije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak