Blistav ten i negovano lice

Ženski kafe 05.01.2013 10:53
Blistav ten i negovano lice


Osnovna dnevna rutina nege kože lica uglavnom se sastoji od tri koraka, a da bi pronašla svoju meru, potrebno je da znaš svoj tip kože, odnosno, da li je masna, kombinovana, osetljiva, suva ili oštećena suncemKORAK 1: ČIŠĆENJE

Pronađi kvalitetno sredstvo za čišćenje lica, izbegavajući sapun po svaku cenu. Tajna efikasnosti sredstava za čišćenje je u pravoj dozi ulja. Naime, previše ulja začepiće pore, a premalo će isušiti kožu. Zato je potrebno znati tip kože.

Prečestim čišćenjem lica odstranićeš masnoću koja održava kožu zdravom i izbalansiranom. To se naročito odnosi na žene s masnom kožom, koje često čiste lice trudeći se da se reše sjaja kože.

Rezultat je osećaj napetosti i zategnutosti, što nije dobro. Ukoliko čistiš lice više od dvaput dnevno, samo ćeš pogoršati situaciju jer će koža, zbog svoje zaštite, reagovati povećanim lučenjem masnoće. Mnogi lice treba da čiste samo uveče, dok je ujutro dovoljno samo umivanje. Nikada ne umivaj lice jako hladnom ili vrućom vodom (zbog opasnosti od pucanja kapilara) i nikad ne idi u krevet sa šminkom jer time rizikuješ da začepiš pore. Najbolji način čišćenja lica sastoji se u nežnom nanošenju sredstva za čišćenje (kružnim pokretima), nakon čega se lice ispere toplom, zatim malo hladnijom vodom, što će suziti pore.

KORAK 2: HIDRATACIJA

Pravilo lepote je da bi svaka koža, bez obzira na tip, trebalo da bude hidrirana. Jedini izuzetak je koža s aknama jer dodatnom hidratacijom ćelije takve kože bujaju. Ipak i hidrataciju, takođe, treba provoditi umereno da se pore ne bi začepile. Iako neki smatraju da kreme za područje oko očiju nisu neophodne, stručnjaci ih preporučuju jer koža oko očiju ne sadrži masno tkivo, pa je tanja i sklonija borama. Specijalne kreme čine to područje čvršćim.

Osnovna dnevna rutina nege kože lica uglavnom se sastoji od četiri koraka, a da bi pronašla svoju meru, potrebno je da znaš svoj tip kože, odnosno, da li je masna, kombinovana, osetljiva, suva ili oštećena suncem.

KORAK 3: ZAŠTITA OD UVA I UVB ZRAKA

Štetni sunčevi zraci najveći su uzrok bora, stoga lice treba štititi čak i zimi i kad je oblačno. Dnevna hidratantna krema treba da sadrži zaštitu, a pre nego što se odlučiš za neki proizvod, proveri da li sadrži barem jedan od tri aktivna sastojka koja štite od UVA i UVB zraka. Noćna krema svakako neka bude bez spomenute zaštite, s obzirom na to da ti sastojci nisu predviđeni da budu stalno na koži, jer bi joj naškodili. Ukoliko se budeš pridržavala ova osnovna četiri koraka i prilagodila sredstva i način nege svom tipu kože, nema razloga da u kratkom roku ne budeš zadovoljna postignutim.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak