Saveti za prevenciju raka dojke

Alo 26.10.2009 15:19
Saveti za prevenciju raka dojke


Zloćudni tumori dojke su najčešća maligna oboljenja žena. U najvećem procentu se javljaju kod žena preko 50 godina starosti. Nažalost, sve je veći broj mlađih žena sa ovim malignitetom.Faktori rizika za nastanak raka dojke su godine starosti, pojava oboljenja u porodici (majka, sestre), nerotkinje, prvi porođaj posle 30. godine starosti, gojaznost. Takođe, kao faktor rizika pominju se i prva menstruacija pre 12. godine života i menopauza posle 55. godine.
Znaci raka dojke:
- Pojedinačni čvrsti čvor u dojci koji ne boli

- Promene u boji i izgledu kože dojke ili kože pod pazuhom
- Promena u veličini dojke
- Uvučena bradavica
- Pojave iscedka iz bradavice, pogotovo krvavog
Saveti za prevenciju raka dojke:
- Samopregled dojki jednom mesečno
- Preventivni lekarski pregled
- Mamografski pregled jednom u dve godine za žene starije od 50 godina
Samopregled dojki je najjednostavniji način za rano otkrivanje promena na dojkama. Preporučuje se svim ženama, bez obzira na starost. Treba ga obavljati od petog do sedmog dana menstrualnog ciklusa. Žene u menopauzi trebalo bi da odrede jedan datum u mesecu kada će obavljati samopregled (na primer, svakog prvog u mesecu). Samopregled dojki nije zamena za specijalistički pregled, ultrazvuk dojki ili mamografiju. Čak 80 odsto promena koje se otkriju samopregledom nije rak, ali svaka promena koju uočite obavezuje da posetite lekara.
Pri samopregledu dojke značajno je da primetite eventualne promene u veličini ili obliku dojki, čvor, izraslinu, otok ili ulegnuće, promenu položaja bradavice, iscedak iz bradavice, izbočene vene na dojkama, izraženo crvenilo kože dojki, naboranu kožu, uvećane limfne čvorove u predelu pazuha.
Zatražite uputstvo o tehnici samopregleda kod svog lekara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak